Ako podporovať aktivity JA Slovensko?

Zatvoriť


Foodathon

Prihláška | pre 3-členný tím

Foodathon nie je len online podujatie – je to cesta. Cesta, počas ktorej spojíš sily so študentmi z Európy a Afriky, aby ste riešili jednu z najväčších výziev našej doby: udržateľnosť v poľnohospodárstve. Predstav si to – spolupracuješ na konkrétnom riešení, ktoré dokáže zlepšiť udržateľnosť, posilniť potravinovú bezpečnosť a kvalitu výživy. Toto je tvoja šanca stať sa tvorcom zmien! Víťaz získa vstupenku (plne hradenú účasť) na európskom festivale podnikania Gen-E, ktorý sa bude konať 7. - 9. júla v lotyšskej Rige.

Si pripravený byť súčasťou niečoho výnimočného? Máš šancu ovplyvniť budúcnosť svetových potravinových systémov a pritom spolupracovať s rovesníkmi z rôznych kontinentov! Ak si o tom ešte nepočul, Foodathon je jedinečná príležitosť pre študentov vo veku 15 – 20 rokov, aby sa stretli, prinášali inovatívne nápady a vytvárali riešenia, ktoré zmenia poľnohospodárstvo zajtrajška.

Súťaž sa začína na Svetový deň potravín OSN 13. októbra a končí počas konferencie COP30 (30. zasadnutie Konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC)) dňa 13. novembra.

Prihláška je určená pre (presne) 3-členný tím študentov - stredoškolákov vo veku 15 – 20 rokov. Aby sme zabezpečili medzinárodný rozmer podujatia, každý prihlásený tím bude spojený s tímom z inej krajiny - JA Europe spojí jeden európsky tím (3 členovia) a jeden africký tím (3 členovia) do spoločného medzinárodného tímu so 6 účastníkmi. Úlohou tohto tímu bude prísť s jedným podnikateľským riešením na zadanú výzvu - vyberáte si jednu z 3 výziev: 

  • Healthy Nutrition – Zdravá výživa
  • Soil Fertility – Úrodnosť pôdy
  • Sustainable Water Management – Udržateľné hospodárenie s vodou

Očakávame, že účastníci budú otvorení, pripravení spolupracovať a fungovať v medzinárodnom prostredí. Preto je schopnosť pracovať a komunikovať v angličtine pri účasti na Foodathone veľkou výhodou.

Vzhľadom na predpokladaný veľký záujem bude JA Europe tento rok tímy opäť vyberať. Výber bude prebiehať na základe výsledkov registračného kvízu a zároveň bude dbať aj na geografickú rozmanitosť. E-mail s výsledkom od JA Europe môžu tímy očakávať medzi 24. septembrom a 9. októbrom. Po ukončení výberu sa 9. októbra uskutoční „icebreaking“ - zoznamovacia aktivita a následne „matching session“, aby sme sa lepšie spoznali.

 

Dôležité dátumy:
  • do 23. septembra – registráciu
  • 24. september – 9. október – oznámenie zmiešaných tímov naprieč kontinentmi
  • 9. október, 13:45 – 15:00 CET – Ice Breaking a zoznamovanie tímov
  • 16. október, 11:00 – 12:30 CET – slávnostné otvorenie a odhalenie výzvy
  • 21., 23., 28. október, 13:00 – 14:00 CET – 3 mentoringové stretnutia
  • 31. október – príprava prezentácie a prezentácie (pitch)
  • 30. október – deadline na odovzdanie nápadov (vo video formáte)
  • 31. október – 6. november – hodnotenie nápadov
  • 13. november, 10:00 – 13:00 CET – finálne prezentácie a vyhlásenie víťazov

Každý tím musí mať presne 3 členov a musí si vybrať jedného zástupcu (kapitána tímu). Tento človek bude kontaktnou osobou pre tím.  V prihláške je potrebné uviesť mená a e-maily všetkých členov tímu. K prihláške je potrebný gdpr formulár pre každého študenta:

Tieto formuláre sú neoddeliteľnou súčasťou prihlasovania. Všetky súhlasy musia byť nahrané do systému spolu s prihláškou. Tímy, ktoré ich nedodajú, nebudú zaradené do výberu.

Deadline na odoslanie prihlášky (vrátane gdpr formulárov) je 23. september 2025.  Foodathon je o nápadoch, spolupráci a odvahe meniť svet. Pridáš sa?

 

V minulom školskom roku sa víťazom súťaže stal tím CarbonTrail zo Slovenska a Pobrežia Slonoviny, ktorý porotu zaujal svojím inovatívnym riešením pre udržateľnejšie potravinové systémy. Slovensko v tomto tíme reprezentovali študenti z Gymnázia pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici v Bratislave -  Daniel Štorcel, Samuel Dulik, a Michal Harmata pod vedením učiteľa Juraja Poljovku. Víťazný tím si prevzal ocenenie počas európskej súťaže študentských firiem GEN-E 2025, 1. - 4. júla v Aténach, v Grécku.

So svojím podnikateľským nápadom mal tím CarbonTrail ambíciu riešiť emisie uhlíka vznikajúce pri výrobe, preprave a skladovaní potravín. CarbonTrail Score, inšpirovaný podobným konceptom Nutri-Score, ktorý nedávno vznikol na informovanie spotrebiteľov o zdravotnej hodnote produktov, ukazuje, aký "zelený a udržateľný" je potravinový produkt. Systém hodnotí produkty na základe emisií CO2 počas výroby, pričom používa päť úrovní (A–E).

CarbonTrail Score by bol uvedený na prednej strane balenia, aby si spotrebitelia mohli jednoducho overiť jeho hodnotenie, a na zadnej strane by boli podrobnejšie informácie o množstve CO2 vyprodukovaného počas výroby, prepravy a skladovania. Tento nápad bol považovaný za inovatívny, realistický a veľmi prínosný.

Celú súťaž organizuje JA Europe, kontaktná osoba: Kathryn Novkova | kathryn@jaeurope.org

Kontaktná osoba za JA Slovensko: Grétka Balátová | balatova@jaslovensko.sk | 0948 243 004